Skip to content Skip to footer
contact
Langevelderweg 43, Noordwijkerhout

Zolang ik mij kan herinneren heb ik geschilderd en getekend. Na de middelbare school ging ik in 1970 naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ik in 1975 afstudeerde.  

Ik ben opgegroeid aan de kust; een inspirerende omgeving die ik vastleg in zeegezichten en duinlandschappen. De zee blijft me fascineren; kalm strelend of woest beukend, het maakt me niet uit. Ik schilder datgene waar mijn oog door getroffen wordt en wat me fascineert. Dat kan ook een portret zijn.

Me vastpinnen op één schilderstijl is nooit mijn doel geweest; dat ondermijnt voor mij het avontuurlijke van het creatieve proces. Toch is mijn penseelstreek zeer herkenbaar voor de liefhebbers van mijn werk. Mijn werk is realistisch, soms zeer nauwkeurig, maar vaak toch ook met een wat lossere toets die lucht geeft aan het onderwerp. Ik hou van een subtiel kleurenpalet dat zelfs een sombere grijze zee tot leven wekt. Een Katwijker zei me: ‘Als je een zee van jou scheef houdt, loopt ie leeg!’

Elk jaar ben ik op het schilderfestival in Noordwijk te vinden. In 2020 werd ik daar de winnaar. Ik exposeer regelmatig op verschillende plekken. In 2021 won ik met twee werken de expositie ‘Kleurenpracht’ in Lisse. Ook op het schilderfestival Katwijk 2021 vonden mijn schilderijen snel verschillende kopers. Als zeeschilder neem ik deel aan de tentoonstelling ‘De Zee’ in het museum Noordwijk, waar naast een aantal werken van bekende schilders uit de eerste helft van de vorige eeuw, ook acht van mijn zeegezichten getoond worden. De expositie loopt tot maart 2022.

Hoewel vrijwel al mijn werk bij particulieren hangt, zijn twee grote schilderijen, die ik in opdracht heb gemaakt, vrij te bezichtigen in de kerk ‘Maria ter Zee’ in Noordwijk aan Zee. Iedere week geef ik drie dagen schilderlessen in Noordwijk aan zo’n 30 mensen. Die schildercursus organiseer ik samen met mijn vrouw Dorine, die mijn enthousiasme voor het schilderen heeft overgenomen. In het verleden organiseerden wij ook kleurrijke schilderweken in de Morvan, maar dat werd iets teveel hooi op de vork. 

Naast mijn werk als beeldend kunstenaar schrijf ik gedichten, liedteksten en romans. Ik produceerde ook een lespakket tegen pesten op scholen. Mijn vrolijke jeugdroman ‘Amerigo’, werd in 2003 door de Biltse Kinderjury uitgeroepen tot het beste boek van het jaar. Momenteel werk ik tussen het schilderen door aan een trilogie voor volwassenen die zich afspeelt in het Brittannië van de vijfde eeuw. 

Kees Putman © {{2021}}. Alle rechten voorbehouden